Pegida-intimidatie in Enschede: hoog tijd voor christelijke bezinning

De woorden van rabbijn Lody van de Kamp ontroeren me diep. Van de Kamp schreef een brief aan de moskeebezoekers in Enschede nadat aanhangers van Pegida Nederland hebben op de plek waar een moskee zal worden gebouwd een ‘kerk’ plaatsten, met daarop een kruis. Die werd door een ‘pastoor’ ingewijd met varkensbloed. De brief is geschreven uit solidariteit: Van de Kamp weet als Nederlandse jood heel goed hoe het is om deel uit te maken van een religieuze groep die te maken heeft met bedreigingen en geweld.

Misschien is een reactie van Nederlandse christenen wel nog meer nodig. En het moet een andere reactie zijn. Wij zijn het niet die worden bedreigd. Het is wel onze traditie die misbruikt wordt, nu om moslims aan te vallen. Lody heeft gelijk: een gebedsplaats kun je niet zomaar ontwijden door een laffe en weerzinwekkende daad. Wat wel ontheiligd wordt, en niet voor het eerst, is het kruis.

Het is tijd voor bezinning op hoe en waarom de christelijke traditie in Europa en in Nederland bijdroeg en zich schuldig maakte aan geweld en uitsluiting, bijvoorbeeld tegen joden, en hoe dat nog steeds gebeurt. Het is tijd om naar onszelf te kijken, niet uit navelstaarderij, maar omdat we antisemitisme noch moslimhaat kunnen bestrijden als we niet begrijpen hoe we zelf onderdeel zijn van het probleem.

Ik roep mede-christenen op te laten horen dat we misbruik van onze rituelen en symbolen niet accepteren en dat we naast de moslims staan, in Enschede en elders. Twee dingen vind ik daarbij belangrijk: Moslims laten weten dat we het gevaar van de groeiende Moslimhaat in Nederland en Europa zien en ten tweede dat we bereid zijn te leren over onze eigen traditie en hoe het komt dat christelijke symboliek zo voor het grijpen ligt. Niet alleen in het extreme zoals bij Pegida, maar ook het subtielere gebruik van de ‘joods-christelijke traditie’ om moslims buiten te sluiten.

Met Lody wens ik de moslimgemeenschap in Enschede veel zegen. Ook voor mij is een moskee een heilige plek. Ik zie uit naar de inwijding van deze moskee, inshallah.

 

 

Leave a Reply